Energielabel

Publicatie: 12 april 2022

Energielabel

Vraag direct jouw bod aan

Een energielabel voor woningen geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Bij de verkoop van een woning is het aanleveren van een energielabel verplicht. Deze moet op het moment van passeren bij de notaris in bezit zijn van zowel de notaris als de koper(s) van de woning. Het energielabel moet opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur. Die zal een uitgebreid rapport maken met betrekking tot de duurzaamheid van de woning. Het energielabel is vervolgens 10 jaar geldig.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft dus aan hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel wordt beter naarmate er minder fossiele energie wordt gebruikt in de woning. De normering loopt van label A tot en met label G. Tegenwoordig is A + + + + het hoogst haalbare label. Om het label vast te stellen wordt er gekeken naar de isolatie van de woning en naar de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water.

Waarom een energielabel?

Het energielabel is ingevoerd om eigenaren van woningen en gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. Voor een potentieel koper is het belangrijk om te weten hoe energiezuinig de woning is, zodat ze de maandelijkse kosten voor energieverbruik kunnen inschatten. Ook kan de koper precies zien op welk gebied er verduurzaming mogelijk is.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Een energielabel moet dus aangeleverd worden bij de verkoop van een woning. Als er nog geen energielabel bekend is, dan moet er een gecertificeerde energieadviseur ingeschakeld worden. Er zijn diverse partijen die dit voor u kunnen verzorgen. De energieadviseur komt vervolgens bij u thuis om de woning op te nemen. Er wordt onder andere nagegaan hoe de woning is geïsoleerd en hoeveel energie er nodig is voor warm water, verwarming, ventilatie en verkoeling. Vervolgens stelt de adviseur een energielabel vast en werkt het label verder uit in de vorm van een rapport. De kosten voor een energielabel variëren, omdat het afhangt van het type woning en de beschikbare documentatie.

Heb je nog vragen over het energielabel voor woningen? Neem dan gerust contact met ons op, wij staan je graag te woord. Benieuwd wat jouw woning waard is? Meld de woning geheel vrijblijvend en kosteloos aan.

Veelgestelde vragen

Je kunt via internet een energielabel aanvragen. Er komt een energie prestatie adviseur langs om een inspectie te doen. Aan de hand van deze inspectie zal er een energielabel toegekend worden.

Een energielabel is verplicht bij de verkoop van een woning. Dit is verplicht zodat de koper weet hoe energiezuinig de woning is en op deze manier wordt verduurzamen gestimuleerd.

Hoe energiezuinig jouw huis is, is afhankelijk van verschillende factoren. Een goed geïsoleerde woning met zonnepanelen is energiezuiniger dan een een oudere woning zonder isolatie en zonnepanelen. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is.

Energielabel A is het meest zuinige energielabel. Een woning heeft dan uitstekende isolatie, HR+++ glas, een moderne ketel of hybridepomp en zonnepanelen of zonneboiler.