Publicatie: 28 juni 2022

Executieverkoop

Vraag direct jouw bod aan

De hypotheekverstrekker kan overgaan tot executieverkoop wanneer er geen andere keuze meer is. Het is namelijk de allerlaatste optie die de bank heeft om hun uitgeleende geld terug te krijgen. Als verkoper wil je voorkomen dat je woning verkocht wordt middels een executieveiling. In dit artikel leggen we precies uit wat een executieveiling is, hoe een dergelijk proces in zijn werk gaat en nog belangrijker: hoe je een executieveiling kunt voorkomen.

Bij het kopen van een huis sluit je meestal een hypotheek af bij een geldverstrekker. Veelal is dat een lening bij de bank, waarmee je het huis dus kunt kopen. Maandelijks betaal je rente en aflossing totdat het af te betalen bedrag volledig is afbetaald. Het kan natuurlijk zo zijn dat je door omstandigheden niet meer in staat bent om de maandelijkse rente en aflossing te betalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je je baan bent verloren of als je gezondheidssituatie is verslechterd. Mocht je een tijdje niet betaald hebben, dan neemt de bank contact op om tot een oplossing te komen. In sommige gevallen is het mogelijk om de de looptijd van je hypotheek te verlengen of de maandelijkse betalingen te verlagen. De bank zal enkel overgaan tot executieverkoop als er geen oplossing meer is of als afspraken niet worden nagekomen.

Wat is een executieverkoop?

Een executieverkoop is een gedwongen verkoop van je woning, omdat er betalingsachterstanden zijn. De hypotheekverstrekker kan ervoor kiezen over te gaan tot een executieverkoop. Om over te gaan tot een executieverkoop moet er wel een goede reden zijn. Een goede reden is wanneer er bijvoorbeeld een langere periode geen betalingen zijn gedaan. De woning zal dan op een executieveiling verkocht worden aan de hoogste bieder. De verkoopprijzen liggen bij een executieverkoop vele malen lager dan de daadwerkelijke waarde van de woning. Als een executieverkoop dreigt wil je er dus alles aan doen om dit te voorkomen.

Wanneer dreigt een executieverkoop?

Een executieverkoop dreigt in het geval je de hypotheekschuld niet meer kunt afbetalen. De geldverstrekker heeft dan het recht om jouw huis te verkopen om zo het bedrag terug te krijgen dat zij aan jou hebben uitgeleend. De geldverstrekker is meestal de bank waarbij je een hypotheek hebt afgesloten. Bij een hypotheek geldt de woning namelijk als onderpand. Het onderpand zal verkocht worden en van de opbrengst wordt de schuld afbetaald. Voordat de woning daadwerkelijk verkocht wordt op een executieveiling heb je als verkoper nog de kans om de woning zelf te verkopen. Dit kan onderhands via een bemiddelaar of via een makelaar. In veel gevallen wordt gekozen voor een onderhandse verkoop via een bemiddelaar, omdat de woning dan veel sneller verkocht is. De bank gaat daadwerkelijk over tot executieverkoop als er geen andere mogelijkheden meer zijn.

Oorzaken van een executieverkoop

Er zijn verschillende redenen waardoor je niet meer in staat kunt zijn op de hypotheeklasten te betalen. Zoals eerder benoemd gaat de bank enkel over tot executieverkoop als er geen andere mogelijkheden meer zijn. De meest voorkomende oorzaken van een executieverkoop zijn:

  • Baan verloren
  • Langdurige ziekte
  • Relatiebreuk
  • Overlijden partner
  • Faillissement

Executieverkoop voorkomen

Een executieverkoop kan in eerste instantie worden voorkomen door in gesprek te gaan met de bank over een mogelijke betalingsregeling. Mocht dat niet lukken of niet wenselijk zijn, dan kan je de woning zelf verkopen voordat het op de executieveiling komt. Deze mogelijkheid wil je natuurlijk met beide handen aanpakken, omdat je een zo hoog mogelijk opbrengst wilt realiseren. HuisHunters is gespecialiseerd in het voorkomen van een executieverkoop. Als eigenaar van de woning heb je altijd het recht om de woning binnen een bepaalde periode zelf te verkopen. Bij HuisHunters is het zelfs mogelijk de woning tijdelijk terug te huren na de verkoop. Dat betekent dat je niet direct hoeft te verhuizen en dat je rustig kunt kijken naar de volgende stap. Wij weten als geen ander hoe fijn dat is in een stressvolle periode. HuisHunters is gespecialiseerd in het verkopen van woningen die verkocht dreigen te worden op een executieveiling. Wij verkopen woningen met zekerheid en voor een betere prijs. Bovendien is verkopen via HuisHunters volledig gratis.

Voordelen van HuisHunters

  • Betere prijs
  • Terughuren is mogelijk
  • Zekerheid
  • Snel verkocht

Het kan zijn dat een executieverkoop dreigt en dat je dit wilt voorkomen. HuisHunters is gespecialiseerd in het voorkomen van een executieverkoop. Wij helpen door de woning snel, goed en gratis te verkopen. Daarbij zijn er terughuur mogelijkheden voor een bepaalde periode. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Wij helpen graag verder om samen een executieverkoop te voorkomen.

Meld de woning direct aan via de website of neem telefonisch contact op via 020-3086110.

Veelgestelde vragen

Een executieverkoop is een gedwongen verkoop. De verkoopprijs via een executieveiling ligt meestal fors onder de marktwaarde.

Een executieverkoop vindt plaats als je schulden hebt en de hypotheek niet meer kunt betalen. Er zijn verschillende oorzaken, zoals een scheiding, faillissement, overlijden partner, langdurige ziekte of als je je baan bent verloren.

De opbrengst van de executieverkoop zal gebruikt worden om schulden af te lossen. Is de opbrengst voldoende dan hou je geen restschuld over, maar als de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld dan hou je een restschuld over.