Energielabel

Publicatie: 6 april 2023

Oplevering Nieuwbouw

Vraag direct jouw bod aan

De oplevering van een nieuwbouwwoning brengt altijd verschillende stappen met zich mee die bij een reeds bestaande woning niet voorkomen. De opleveringskeuring voor een nieuwbouwwoning is hier een voorbeeld van. Deze keuring is een belangrijk onderdeel van het proces en vindt plaats voordat je de sleutels van je nieuwe woning ontvangt. In dit artikel kun je ontdekken wat een opleveringskeuring inhoudt, hoe lang het duurt en waar je op moet letten bij de oplevering van een nieuwbouwwoning. Ook komt aan bod hoe een bouwkundige kan helpen bij een geschil met de aannemer en hoe je de keuring kunt betalen.

Wat is een opleveringskeuring?

Een opleveringskeuring is een keuring die uitgevoerd wordt voor de oplevering van een nieuwbouwhuis. Tijdens deze keuring loopt een bouwkundig inspecteur samen met jou door de nieuwe woning om te checken of alles is zoals afgesproken. Hierbij wordt er kritisch naar de woning gekeken en worden tevens de bouwkundige gebreken inzichtelijk gemaakt. Deze constanteringen zorgen ervoor dat je een sterke positie tegenover de aannemer van het huis hebt. Deze is immers verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden en moet erop toezien dat de oplevering van de woning vlekkeloos verloopt.

Hoe lang duurt een opleveringskeuring?

Over het algemeen duurt een opleveringskeuring niet langer dan 2 uur. Echter, er staat geen vaste tijd voor deze keuring. Dit komt doordat elke woning anders is en hierdoor de hoeveelheid tijd ook verschilt per woning. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er zeer veel gebreken blijken te zijn, waardoor het nalopen en documenteren van deze gebreken een hoop tijd kan kosten. Daarnaast spelen de afmetingen van de woning ook een belangrijke rol. Het is immers eenvoudiger om een keuring uit te voeren in een klein rijtjeshuis dan in een groot vrijstaand huis.

Kan een bouwkundige het geschil met de aannemer oplossen?

Wanneer er gebreken worden geconstateerd kan het voorkomen dat een aannemer hier een andere mening over heeft. Om ervoor te zorgen dat dit geschil met de aannemer niet voor grote problemen gaat zorgen, kan het oordeel van de bouwkundige uitkomst bieden. Bij de opleveringskeuring worden gebreken altijd genoteerd, waardoor de bouwkundige mogelijke geschillen kan oplossen. Gemiddeld zijn er zo’n 20 gebreken per keuring, dus de kans is zeer groot dat dit ook bij jouw nieuwbouwwoning van toepassing zal zijn. Vaak wordt er bij gebreken aan grote bouwkundige problemen gedacht, maar meestal gaat het om kleine problemen. Gebreken kunnen bijvoorbeeld krassen in het glas, verkeerde afwerking of andere beschadigingen zijn. De aannemer heeft tot drie maanden na de oplevering van de nieuwbouwwoning de tijd om deze gebreken op te lossen.

Waar let je op bij oplevering nieuwbouw?

In een nieuwbouwwoning zijn er veel punten waar je op moet letten en zeker wanneer het je eerste keer is kan het lastig zijn om op de juiste dingen te letten. Tijdens de opleveringskeuring loop je een volledige ronde door het huis en controleer je, samen met de aannemer, of alle werkzaamheden volgens plan zijn uitgevoerd. Het is hierbij handig om op de volgende dingen te letten:

  • Voor de opleveringskeuring heb je tijdens de vooroplevering gebreken kunnen doorgeven aan de aannemer. Zijn deze gebreken nu hersteld?

  • Neem de lijst met aanvullende werkzaamheden door, die je met de aannemer hebt afgesproken.

  • Controleer goed of er beschadigingen zijn aan bijvoorbeeld ramen, deuren, tegels of kozijnen. Hoe eerder je dit ontdekt, hoe eenvoudiger het is om aan te tonen dat deze beschadigingen niet door jou veroorzaakt zijn.

  • Controleer of de afvoeren goed doorlopen, de wc goed doorspoelt en of er water uit alle kranen komt.

  • Noteer tijdens de oplevering gelijk de meterstanden, zodat je deze gegevens kunt doorgeven aan de energieleverancier.

Is een opleveringskeuring verplicht?

Het is niet verplicht om een opleveringskeuring uit te laten voeren, ook niet wanneer je een hypotheek moet afsluiten voor de woning. Dit betekent echter niet dat het laten uitvoeren van een opleveringskeuring een slecht idee is. De keuring zorgt ervoor dat alle bouwkundige gebreken vastgelegd en inzichtelijk gemaakt worden. Met deze kennis sta je sterker wanneer je een geschil hebt met de aannemer. Zonder keuringsrapport is het lastiger om aan te tonen dat bepaalde gebreken komen door de aannemer en niet jouw schuld zijn. Kies daarom voor een een keuringsrapport, zodat je een hoop problemen kunt voorkomen en eventuele financiële tegenslagen voor kunt zijn.