Energielabel

Publicatie: 8 maart 2023

Financieringsvoorbehoud

Vraag direct jouw bod aan

Een huis kopen of verkopen is een behoorlijk grote stap. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden en één daarvan is het financieringsvoorbehoud. De koper van een woning kan een financieringsvoorbehoud op laten nemen in de koopovereenkomst. Het kan dus nog best spannend zijn of de koop uiteindelijk door kan gaan. In dit artikel leggen we alles uit over financieringsvoorbehoud.

Wat is financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud is een ontbindende voorwaarden die een koper op kan laten nemen in de koopovereenkomst. Het houdt in dat de koop van het huis alleen doorgaat als de koper de financiering rond krijgt binnen een bepaalde periode. Als de koper de financiering niet rond krijgt, dan kan de koopovereenkomst ontbonden worden zonder dat de koper een boete hoeft te betalen. Er dient wel een bewijs aangeleverd te worden als de financiering niet rond komt. Als de financiering niet rond komt doordat de koper te laks is geweest bij het aanvragen van een hypotheek, dan kan het alsnog zo zijn dat er een boete betaald moet worden.

Waarom financieringsvoorbehoud?

Het financieringsvoorbehoud biedt kopers meer zekerheid. Als het niet lukt om de financiering rond te krijgen, dan kan de koop nog worden ontbonden. Het geeft de koper de tijd om een hypotheek te krijgen bij de bank. Om een hypotheek te kunnen krijgen moeten er allerlei documenten worden aangeleverd. Het is niet altijd zeker dat je het gewenste hypotheekbedrag kunt lenen, daarom kan het opnemen van een financieringsvoorbehoud dus zeer wenselijk zijn. Zo hoef je als koper geen boete te betalen als de financiering uiteindelijk niet rond komt.

Hoe werkt financieringsvoorbehoud?

Het financieringsvoorbehoud moet opgenomen worden in de koopovereenkomst. Als de koper een voorstel doet, dan dient hij daarin aan te geven of hij een financieringsvoorbehoud op wilt laten nemen. De volgende zaken moeten opgenomen worden in de koopovereenkomst:

  • Het bedrag van financiering

  • Termijn van financiering

Het is gebruikelijk dat er een termijn van ongeveer 6 tot 8 weken wordt opgenomen voor het financieringsvoorbehoud. Binnen deze periode moet de koper de financiering rond zien te krijgen. Mocht de financiering niet op tijd rondkomen, dan moet de koper dit tijdig melden bij de verkopers. De verkopers kunnen uitstel verlenen of een boete opeisen als de financiering niet tijdig is rondgekomen. Als koper is het belangrijk dat je een actieve houding hebt en dat je documenten zo snel mogelijk aanlevert bij de bank. Je moet er alles aan doen om de financiering op tijd rond te krijgen, anders staat je een boete te wachten.

Wat als de financiering niet rond op tijd rond komt?

Stel dat de financiering niet op tijd rond komt, dan moet je als koper een boete betalen. De boete is tien procent van de koopsom. Dat gaat dus om een flinke boete die je moet betalen aan de verkopers. De koop zal daarna ontbonden worden en de verkoper kan de woning daarna aan iemand anders verkopen. Gelukkig komt dit in de praktijk niet al te vaak voor. In de meeste gevallen verlenen verkopers uitstel als het ernaar uitziet dat de koper de financiering uiteindelijk wel rond zou kunnen krijgen. Het is als koper belangrijk dat je tijdig meldt dat je de financiering niet rond krijgt.

Zonder voorbehoud van financiering

Het kan voorkomen dat een koper de woning koopt zonder financieringsvoorbehoud. Dat wil zeggen dat de koper niet meer onder de koop uit kan als de eventuele financiering uiteindelijk niet rond komt. Als verkoper heb je dus meer zekerheid als de koper geen financieringsvoorbehoud opneemt. Dit is één van de voordelen van verkopen via HuisHunters. Wij streven ernaar om uitsluitend zaken te doen met zekere partijen. Zo heb je weinig verkoopstress en is de woning direct verkocht na het tekenen van de koopovereenkomst.

De koper van een woning kan een financieringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst. Het beschermt de koper tegen het risico dat hij geen hypotheek kan krijgen voor het gewenste bedrag. Mocht de koper de financiering niet rond kunnen krijgen, dan kan hij de koop nog ontbinden. Mocht het termijn verstreken zijn en heeft de koper de financiering nog niet rond, dan moet hij een boete betalen aan de verkoper van tien procent van de koopsom. Gelukkig komt het in de praktijk niet al te vaak voor. Heb jij nou nog vragen over dit onderwerp of wil jij een woning verkopen zonder voorbehoud? Neem dan direct contact met ons op of meld de woning direct aan via de website.

Veelgestelde vragen

Een financieringsvoorbehoud is een ontbindende voorwaarden die een koper kan opnemen in de koopovereenkomst. De koop van het huis gaat dan alleen door als de koper de financiering rond krijgt.

Een financieringsvoorbehoud kan ervoor zorgen dat de koper nog van de koop af kan als de financiering niet op tijd rond komt. Het dekt de koper in tegel een eventuele boete als er niet afgenomen kan worden.

Een financieringsvoorbehoud moet in de koopovereenkomst opgenomen worden. Het is belangrijk dat het bedrag van de financiering en het termijn, waarbinnen deze rond moet zijn, worden opgenomen.

Als de financiering niet op tijd rond komt, dan kan de koper uitstel vragen. Mocht het alsnog niet lukken, dan kan de verkoper aanspraak maken op een boete van tien procent van de koopsom.

Het komt weleens voor dat kopers zonder voorbehoud van financiering bieden. In dat geval hebben ze geen hypotheek nodig of weten ze heel zeker dat ze de hypotheek krijgen. Bieden zonder voorbehoud wordt door veel verkopers als voordeel beschouwd.