Publicatie: 13 juni 2022

Taxatierapport

Vraag direct jouw bod aan

Een taxatierapport is een document waarin de waarde van een woning wordt vastgesteld. Er zijn verschillende situaties waarin een taxatierapport nodig is, bijvoorbeeld als je je huis wilt verkopen of als je gesprekken voert over een hypotheek. In dit blog lees je alles over wat een taxatierapport is, wie het mag opstellen en wat er allemaal in staat.

Waar heb je een taxatierapport voor nodig?

Een taxatierapport is nodig bij het aanvragen van een hypotheek. De taxatiewaarde wordt vastgesteld door een onafhankelijke en gespecialiseerde taxateur. Een taxateur is iemand die gespecialiseerd is in het vaststellen van de waarde van onroerend goed. Zij kunnen een objectief oordeel geven over de waarde van het huis en dit vastleggen in een document, het taxatierapport. Op basis van de waarde uit het taxatierapport krijg je een hypotheek. Ook kan een taxatierapport nodig zijn als je extra hypotheek wilt opnemen om bijvoorbeeld te verbouwen. De bank gaat jouw als persoon opnieuw toetsen en zal een recente waarde van de woning willen zien. De waarde van de woning komt voort uit het taxatierapport.

Inhoud taxatierapport

Het taxatierapport wordt opgesteld door de taxateur na een bezoek aan het huis. In het taxatierapport legt de taxateur onder anderen de ligging, onderhoudstoestand, oppervlakte en inhoud, indeling, update bestemmingsplan en de Kadastrale gegevens vast. Daarnaast staan er ook een aantal foto’s in het rapport en worden er eventuele afwijkingen beschreven. Tot slot geeft de taxateur een inschatting van de marktwaarde van de woning. Dit doen zij door de woning te vergelijken met recent verkochte woningen in de buurt.

Kosten taxatierapport

De kosten voor een taxatierapport verschillen per taxateur. Het is verstandig om diverse taxateurs met elkaar te vergelijken. De concurrentie is namelijk groot, doordat er veel taxateurs zijn. De kosten voor een taxatierapport om de waardestijging aan te tonen, zijn fiscaal aftrekbaar. Zorg ervoor dat je te maken hebt met een erkend taxateur. Daarvoor dienen zij aangesloten te zitten bij branchevereniging NVM, VastgoedPro of VBO.

Een taxatierapport is dus een document waarin de waarde van je huis wordt vastgesteld door een deskundige. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld gaat verhuizen of gesprekken voert over een hypotheek. Ook bij een verbouwing is vaak een taxatierapport nodig. Vergelijk verschillende taxateurs om zo een goede keuze te kunnen maken. Wil je weten wat jouw woning ongeveer waard is? Meld dan je woning geheel vrijblijvend en kosteloos aan.

Veelgestelde vragen

Een taxatierapport is een officieel document dat wordt opgesteld door een erkend taxateur. In het taxatierapport wordt de woning geanalyseerd om tot een nauwkeurige waarde te komen.

Een taxatierapport is nodig voor het aanvragen, oversluiten of verhogen van een hypotheek. In diverse andere situaties kan een taxatierapport handig zijn, maar is het niet verplicht. Laat je adviseren door een erkend taxateur.

In het taxatierapport staan kenmerken van de woning, vergelijkbare woningen, bouwtechnische aspecten, bestemmingsplan en marktontwikkelingen.

De kosten voor een taxatierapport verschillen per taxateur. Over het algemeen kost een taxatierapport rond de €750.