Publicatie: 2 augustus 2022

Kluswoning verkopen

Vraag direct jouw bod aan

Heb jij een gedateerde woning die verkocht moet worden? Dan hoop je natuurlijk dat de woning snel verkocht is. Over het algemeen zijn er minder mensen geïnteresseerd in een kluswoning. Hoe zorg je er toch voor dat de woning snel verkoopt ondanks de slechte staat? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een kluswoning?

Wanneer een woning een kluswoning is, is eigenlijk afhankelijk van de persoon zelf. Iemand die handig is zal een bouwval pas zien als kluswoning en iemand met twee linkerhanden vindt het bijvoorbeeld al een kluswoning als er een nieuwe vloer in moet. Over het algemeen spreken we van een kluswoning als de woning in slechte staat is en als er relatief veel aan de woning gedaan moet worden om het te moderniseren.

Wat zijn de voordelen van een kluswoning?

Een kluswoning kent voor kopers natuurlijk het grote voordeel dat ze de woning volledig naar eigen smaak kunnen verbouwen en renoveren. De woning kan ingedeeld worden zoals de kopers zelf willen. De kosten voor de verbouwing kunnen tegenwoordig meegenomen worden in de financiering van de koper. Tevens zijn kluswoningen vaak goedkoper dan instapklare woningen.

Wat zijn de nadelen van een kluswoning?

Voor de verkoper van een kluswoning is er een groot nadeel en dat zijn dat er minder kandidaten zijn voor een kluswoning. Voor veel mensen is een kluswoning een te groot project. Opknappen kost namelijk veel tijd en geld. Voor de kopers zijn er eigenlijk twee nadelen. Zo kunnen de kosten voor de verbouwing fors hoger uitvallen dan in eerste instantie gedacht en je weet niet wat je tegen gaat komen bij het verbouwen.

Is het verstandig om een kluswoning eerst op te knappen?

Het is afhankelijk van de werkzaamheden die je wil laten uitvoeren voordat de woning verkocht gaat worden. Veel verbouwingen, zoals de keuken en badkamer, zijn erg smaakgevoelig. Dat heeft als nadeel dat de koper wel betaald voor de nieuwe keuken en badkamer, maar dat deze totaal niet hun smaak is. De woning eerst opknappen kost veel geld en biedt geen zekerheid voor een hogere opbrengst. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat niet elke verbouwing meer waarde toevoegt dan het gekost heeft. Eigenlijk is het vergroten van de woning de enige verbouwing die daadwerkelijk meer waarde toevoegt dan de kosten voor de verbouwing. In de meeste gevallen is het niet nodig om de woning eerst op te knappen. Bespaar je de stress en tijd door de woning in de huidige staat te verkopen.

Wat kun je doen om een kluswoning toch te verkopen?

Een kluswoning is over het algemeen moeilijker te verkopen. Om een kluswoning snel te kunnen verkopen moet de vraagprijs reëel zijn. Hiervoor kan er gekeken worden naar wat de kosten zijn voor een verbouwing en wat de prijs zal zijn na de verbouwing. Om een kluswoning snel en goed te kunnen verkopen zouden de volgende acties ondernomen kunnen worden:

  • Bouwtechnische keuring laten uitvoeren zodat de potentiële koper inzicht heet in de huidige bouwtechnische staat van de woning

  • Laat impressies maken van hoe de woning zou kunnen morgen na eventuele verbouwing

  • Vergunningen aanvragen voor een verbouwing, zodat de potentiële koper precies weet wat er mogelijk is qua verbouwing. Dit scheelt de koper veel tijd

  • Vastgoedstyling toepassen waardoor potentiële kopers de ruimtes beter in kunnen schatten. Er zijn verschillende bedrijven die dit kunnen verzorgen tegen een aantrekkelijke prijs.

Een kluswoning is meestal moeilijker te verkopen dan een instapklare woning. Dit hoeft echter niet te zeggen dat de woning minder goed verkoopt. De prijs van de woning moet reëel zijn. Daarnaast is het verstandig om de woning gemeubileerd te laten zien aan potentiële kopers. Het verkopen van een kluswoning is via HuisHunters geen enkel probleem. Meld de woning direct gratis en vrijblijvend aan!