Publicatie: 8 december 2022

Nota van afrekening

Vraag direct jouw bod aan

Bij de koop of verkoop van een woning krijg je te maken met een nota van afrekening. Deze ontvang je meestal een paar dagen voor de overdracht bij de notaris. Het is verstandig om dit document goed door te nemen. In dit artikel zullen we uitleggen wat een nota van afrekening precies is, wat er allemaal in staat en er zal een voorbeeld laten zien worden van een nota van afrekening.

Wat is een nota van afrekening?

Een nota van afrekening is de eindafrekening waarin alle bedragen worden getoond die gemoeid zijn met het kopen of verkopen van een woning. De notaris stelt de nota van afrekening op en verstuurd deze enkele dagen voor de overdracht. Het belangrijk dat je dit document goed controleert. De koper ontvangt een andere nota van afrekening dan de verkoper. Als je geld krijgt dan zal de notaris dit na de overdracht overboeken op je rekening. Indien je moet betalen zal dat vóór de overdracht op de rekening van de notaris moeten staan.

Wat staat er in de nota van afrekening?

In de nota van afrekening staan dus alle bedragen genoemd die met de koop of verkoop van een woning te maken hebben. Eigenlijk laat het zien wat je als koper moet betalen en wat je als verkoper zal ontvangen. Je komt het volgende tegen in de nota van afrekening:

Voorbeeld nota van afrekening

Hieronder volgt een voorbeeld van een nota van afrekening zoals je die van de notaris ontvangt:

Betaling van de nota van afrekening

Als koper moet je een bepaald bedrag betalen voor de aankoop van een woning. Het bedrag dat op de nota van afrekening vermeld staat moet je betalen van een bankrekening die op jouw naam staat. Betaal je de nota van afrekening vanaf een andere bankrekening, dan moet je dit tijdig bij de notaris aangeven zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Ben jij van plan je woning te verkopen? Dan ben je bij HuisHunters op het juiste adres. Wij verkopen de woning snel, goed en gratis. Meld de woning geheel vrijblijvend aan op onze website en we helpen je direct verder!