Energielabel

Publicatie: 6 april 2023

Sleutelverklaring

Vraag direct jouw bod aan

Het kan voorkomen dat je een woning koopt die leeg staat, maar waarvan de overdracht pas later is. In dat geval zou je met de verkopers af kunnen spreken om een sleutelverklaring op te laten stellen. Een sleutelverklaring is niet geheel zonder risico. In dit artikel lees je alles over de sleutelverklaring.

Wat is een sleutelverklaring?

Een sleutelverklaring is een document waarin wordt vastgelegd dat de koper eerder de sleutel krijgt dan de daadwerkelijke overdracht bij de notaris. Alle afspraken voor de sleuteloverdracht worden opgenomen in de sleutelverklaring. De koper krijgt dus eerder de sleutel terwijl hij nog geen eigenaar van de woning is. Dit kan wenselijk zijn als het huis bijvoorbeeld leeg staat en de koper alvast spullen in de woning wilt zetten of alvast wilt beginnen met een eventuele verbouwing.

Wat staat er in een sleutelverklaring?

In de sleutelverklaring staan alle afspraken tussen koper en verkoper over het eerder overdragen van de sleutels. Het moet heel duidelijk zijn waarom de sleutels eerder worden overgedragen en wie verantwoordelijk is voor eventuele schade aan de woning. De belangrijkste zaken die opgenomen moeten worden in een sleutelverklaring zijn:

  • Datum van de sleuteloverdracht

  • Aantal sleutels die worden overgedragen

  • Reden van de sleutelverklaring

  • De verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de koper

  • Verklaring dat er geen sleutels worden bijgemaakt

  • Wie aansprakelijk is voor welke eventuele schade

Wie stelt een sleutelverklaring op?

Een sleutelverklaring is een belangrijk document als er wordt afgesproken dat de koper de woning eerder mag betreden dan de overdracht bij de notaris. Om deze reden is het belangrijk dat de sleutelverklaring door een professional wordt opgesteld. In de meeste gevallen kan de makelaar of notaris hierbij helpen. Het is af te raden om de sleutelverklaring zelf op te stellen. Je wilt natuurlijk geen problemen achteraf. Laat de sleutelverklaring dus altijd door een professional opstellen.

Risico’s van een sleutelverklaring

De sleutels eerder overdragen dan de overdracht is voor verkopers nogal risicovol als er geen waterdichte sleutelverklaring aanwezig is. Stel dat er wat gebeurt in de woning, dan ben je als eigenaar oorspronkelijk verantwoordelijk en moet je opdraaien voor de kosten. Door goed in de sleutelverklaring op te nemen wie verantwoordelijk is voor welke schade, kun je je als verkoper indekken tegen dit risico. Laat je altijd adviseren door een professional.

Heb je nog vragen met betrekking tot de sleutelverklaring of ben je van plan je woning te verkopen? Neem dan direct contact met ons op of meld de woning vrijblijvend aan via de website. Wij helpen je graag verder!