Energielabel

Publicatie: 27 januari 2023

Startersvrijstelling

Vraag direct jouw bod aan

Als starter op de woningmarkt kun je wellicht gebruik maken van de startersvrijstelling. Dat scheelt je al snel duizenden euro’s bij het kopen van een eigen woning. Het aankoopproces wordt vaak ervaren als een spannende tijd. Misschien weet je nog niet hoe het aankoopproces precies in elkaar steekt en of je gebruik kunt maken van de startersvrijstelling. In dit artikel lees je alles over de startersvrijstelling.

Wat is de startersvrijstelling?

De startersvrijstelling is een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor de aankoop van een eigen woning. Als starter kom je in aanmerking voor deze vrijstelling of het nou je eerste eigen woning is of niet. De overdrachtsbelasting voor een eigen woning is normaal gesproken 2% van de koopsom. Als je gebruik kunt maken van de startersvrijstelling is de overdrachtsbelasting eenmalig 0% van de koopsom. Hiermee bespaar je al snel tot duizenden euro’s. Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling moet je voldoen aan de voorwaarden. Later in dit artikel zullen de voorwaarden toegelicht worden.

Waarom is de startersvrijstelling?

De startersvrijstelling is in het leven geroepen om starters meer kans te geven op de woningmarkt. Door de startersvrijstelling ben je als starter geen geld kwijt aan overdrachtsbelasting. Dat scheelt vaak duizenden euro’s die je dan kunt gebruiken voor andere zaken. In de praktijk zien we dat de bespaarde euro’s vaak gebruikt worden om meer te bieden op een huis. Dit heeft een prijsopdrijvend effect gehad en daarom is het terecht dat de startersvrijstelling bekritiseerd wordt door diverse experts.

Voorwaarden startersvrijstelling

Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van de startersvrijstelling:

  • Je hebt een woning gekocht om zelf in te gaan wonen voor een langere periode

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment van de overdracht

  • De koopsom mag niet meer dan €440.000,- zijn

  • Je hebt niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling

Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling?

Nadat je een woning hebt gekocht moet je verklaren dat je de woning zelf gaat bewonen voor een langere periode. Meestal staat dit ook vermeld in de akte van levering die wordt opgesteld door de notaris. Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling kun je ook de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ van de Belastingdienst gebruiken. Het is belangrijk dat de ondertekende verklaring vóór de overdracht in het bezit is van de notaris.

Veelgestelde vragen

De startersvrijstelling is een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt. Je hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen als je aan de voorwaarden voldoet.

De startersvrijstelling krijg je als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent, je de woning hebt gekocht om langere periode zelf in te wonen, de koopsom niet meer dan €440.000 is en als je niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

Je komt in aanmerking voor de startersvrijstelling als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Daartussen kun je dus gebruik maken van de startersvrijstelling als je aan de voorwaarden voldoet. De startersvrijstelling is eenmalig te gebruiken en daarbij is het niet van belang of het je eerste woning is of niet.

Je kunt eenmalig gebruik maken van de startersvrijstelling. Hierbij maakt het niet uit of het je eerste woning is of niet. Om gebruik te kunnen maken van de startersvrijstelling moet je voldoen aan alle voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling kun je de ‘verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling’ invullen. De verklaring moet vóór de overdracht in het bezit zijn van de notaris.

Nee, de startersvrijstelling geldt niet alleen voor je eerste woning. Wel is de startersvrijstelling eenmalig te gebruiken voor een eigen woning. Hierbij maakt het niet uit of het je eerste, tweede, derde etc. woning is. Als je aan de voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor de startersvrijstelling.

Indien één van beide slechts voldoet aan de voorwaarden, dan geldt de startersvrijstelling enkel voor degene die aan de voorwaarden voldoet. Dat wil zeggen dat over de helft van de koopsom geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden en over de andere helft de reguliere 2%.