Energielabel

Publicatie: 6 april 2023

Aflossingsvrije hypotheek

Vraag direct jouw bod aan

Vroeger was een aflossingsvrije hypotheek heel erg vanzelfsprekend. Sinds de kredietcrisis is het niet meer mogelijk om een hypotheek volledig aflossingsvrij af te sluiten. Het was destijds erg populair vanwege de lagere maandlasten en tegenwoordig is het om dezelfde reden weer populair om een deel aflossingsvrij te nemen. In dit artikel lees je alles over de aflossingsvrije hypotheek van nu.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijks alleen rente betaalt en niet aflost. Doordat je niet aflost zijn de maandelijkse kosten lager dan bij een andere hypotheekvorm. Aan het einde van de looptijd moet de lening in één keer afgelost worden. Je kunt tussendoor wel aflossen als je dat zou willen. Aan het einde van de looptijd moet je dus de resterende hypotheek aflossen. Dit kan door de woning te verkopen of door een nieuwe hypotheek af te sluiten. Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur.

Welke hypotheekvormen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende hypotheekvormen in Nederland. Iedere hypotheekvorm heeft zijn eigen kenmerken en voor- en nadelen. De meest voorkomende hypotheeksoorten zijn:

  • Annuïteitenhypotheek
    Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Aan het begin betaal je meer rente dan aflossing en aan het eind betaal je meer aflossing dan rente. Simpel gezegd: de rente wordt iedere maand minder en de aflossing wordt iedere maand meer.

  • Lineaire hypotheek
    Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en deel rente. De aflossing blijft dus gedurende de looptijd hetzelfde en de rente wordt iedere maand minder.

  • Aflossingsvrije hypotheek
    Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en los je niets af. De maandlasten zijn hierdoor lager. Aan het eind moet je alles in één keer aflossen of een nieuwe hypotheek afsluiten.

Hoeveel kun je aflossingsvrij lenen?

Bij de meeste geldverstrekkers mag je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Vroeger kon je maarliefst tot honderd procent van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Door de kredietcrisis is het niet meer toegestaan om een volledig aflossingsvrije hypotheek te nemen. Destijds zijn er namelijk heel veel mensen in de problemen gekomen, omdat hun woning onder water stond. Dat wil zeggen dat de woningwaarde lager is dan de hypotheek die erop rust. Bij een (gedwongen) verkoop bleef er een flinke restschuld over. Gelukkig hebben de geldverstrekkers ervan geleerd en is het momenteel maar om maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij te lenen.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Een deel aflossingsvrije hypotheek kent verschillende voordelen. De voornaamste voordelen zijn:

  • Lagere maandlasten
    Doordat je enkel rente betaalt en je niet aflost, zijn de maandelijkse lasten lager dan bij een andere hypotheekvorm. Voor starters is dit een manier om maandelijks meer geld over te houden om van te leven.

  • Tussentijds aflossen is mogelijk
    Het is mogelijk om tussentijds een deel af te lossen mocht je dat willen. Jaarlijks kun je namelijk een bepaald bedrag aflossen zonder dat je daarvoor een boete moet betalen. Meestal mag je jaarlijks ongeveer 10 tot 20 procent van het hypotheekbedrag aflossen.

  • Kans op een restschuld nihil
    Tegenwoordig is de kans op restschuld nihil, aangezien je maximaal 50% aflossingsvrij mag lenen. De kans dat de huizenprijzen met meer dan vijftig procent dalen is vrijwel nihil. Aan het eind van looptijd kan de woning verkocht worden of kan er een nieuwe hypotheek afgesloten worden.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Geen hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel
    Als je een aflossingsvrije hypotheek vóór 2013 hebt gesloten dan geniet je nog van hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel, maar als je een aflossingsvrije hypotheek ná 2013 hebt afgesloten dan is de rente over het aflossingsvrije deel niet fiscaal aftrekbaar.

  • In één keer aflossen na de looptijd
    Na de looptijd moet je de resterende hypotheekschuld aflossen of je moet een nieuwe hypotheek afsluiten. Echter is het wel mogelijk om tussentijds af te lossen, mocht je dat willen.

Is een aflossingsvrije hypotheek verstandig?

Een deel aflossingsvrije hypotheek kan verstandig zijn, maar is volledig afhankelijk van je situatie en wensen. Voordat je een keuze maakt is het verstandig je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Het is belangrijk om goed over de voor- en nadelen na te denken. Een deel aflossingsvrij kan aantrekkelijk zijn, omdat de maandlasten lager zijn dan bij een andere hypotheekvorm. Het voornaamste nadeel is dat de betaalde rente over het aflossingsvrije deel niet fiscaal aftrekbaar is en dat je aan het einde van de looptijd de resterende hypotheekschuld moet aflossen. Gelukkig is het mogelijk om een nieuwe hypotheek hiervoor af te sluiten, zodat je de woning niet hoeft te verkopen. Een hypotheekadviseur kan je helpen een verstandige keuze te maken.

Heb je nog vragen met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek of ben je van plan je woning te verkopen? Neem dan direct contact met ons op of meld de woning vrijblijvend aan via de website. Wij helpen je graag verder!