Huis verkopen en er gratis blijven wonen

Vraag direct uw bod aan

Gratis huis verkopen en er blijven wonen

In het buitenland is deze verkoopmethode zeer populair, maar in Nederland is deze manier van het verkopen van een huis minder bekend. Toch ontdekken steeds meer Nederlanders hoe er gratis een huis kan worden verkocht én er u erin kunt blijven wonen. Deze methode brengt verschillende voordelen met zich mee, waardoor steeds meer mensen interesse in het gratis verkopen van hun huis krijgen.

Het verkopen en terughuren van je huis is een zeer eenvoudige manier om familieleden te helpen, geld vrij te maken of minder zorgen te hebben. Al deze motieven verschillen per verkoper, maar het verkoopproces is hetzelfde. Heel simpel gezegd, u verkoopt uw woning maar u blijft er wel in wonen. In dit artikel nemen bekijken we het verkoopproces van het verkopen en terughuren van uw eigen woning en wat de gevolgen hiervan zijn.

Huis verkopen en er gratis blijven wonen

Indien u bij een hypotheek op uw woning hebt, komt de waarde van de hypotheek vaak in de buurt van de destijdse aankoopwaarde. Afhankelijk van uw eigen vermogen, dat u voor het huis heeft gebruikt, en de toenmalige regels omtrent hypotheken, zal de hypotheek een soortgelijke waarde hebben. Echter, door een groeiende economie en tevens een oplopend inflatiecijfer, is uw huis waarschijnlijk meer waard geworden. Hierdoor heeft u een overwaarde op uw woning.

Een overwaarde ontstaat wanneer de hypotheek lager is dan de verkoopwaarde van het huis. In dit geval is het voor u mogelijk om deze overwaarde uit te laten keren en uw huis in de verkoop te zetten. Vervolgens kunt u er toch in blijven wonen, terwijl u het huis verkocht heeft. In Nederland klinkt dit voor de meeste mensen zeer vreemd in de oren, maar in het buitenland wordt hier niet gek van opgekeken. De koper koopt de grond en opstal (het huis), terwijl u gebruik maakt van het woonrecht, die u behoudt.

Huis zelf verkopen gratis

Bij de meeste verkopen wordt een makelaar betrokken bij de verkoop, maar dit is minder gebruikelijk bij deze constructie. Dit komt omdat er specifieke situaties zijn waar deze verkoopconstructie gebruikt wordt. Zo kunnen grootouders hun huis verkopen aan de familie, terwijl ze er wel in blijven wonen. Hierdoor kunnen grootouders hun laatste jaren in een eigen veilige omgeving doorbrengen, terwijl een deel van het financiële aspect opgelost wordt.

Daarnaast zijn er talloze commerciële partijen die ook vastgoed opkopen en gebruik maken van deze constructie. Bij de verkoop wordt er vaak rekening gehouden met uw leeftijd en de actuele waarde van de woning. Op basis hiervan wordt een verkoopprijs berekend, die ervoor zorgt dat u geen huur hoeft te betalen. De huur zit al verwerkt in de verkoopprijs, waardoor u gratis in uw eigen huis kunt gaan wonen.

Huis verkopen en terughuren?

De constructie, waarbij u uw huis verkoopt en vervolgens terug huurt, behoort tot de mogelijkheden. Indien u in uw huis wil blijven wonen, kan dit op twee verschillende manieren. Er is een mogelijkheid om uw woning te verkopen of zonder verkoop in uw huis te blijven wonen. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen, waardoor het verstandig is om eerst informatie in te winnen bij ervaren deskundigen.

Bij de ene methode verkoopt u uw woning en huurt deze direct terug, waardoor u zelf amper iets van de verkoopt door hebt. Uw spullen kunt u laten staan en u hoeft geen verhuiskaartjes naar de familie te sturen. Deze manier is zeer eenvoudig en heeft als bijkomend voordeel dat de kopende partij zorgt voor het onderhoud van de woning.

Bij de tweede manier blijft u de eigenaar van de woning. In dit geval ontvangt u de overwaarde van uw woning, die in de vorm van een lening aan u wordt gegeven. Bij deze methode houdt u als eigenaar ook de verantwoordelijkheid over het onderhoud in en rondom de woning. Indien u geen energie meer kwijt wil zijn aan het onderhoud van uw woning, kunt u overwegen om uw huis te verkopen en terug te huren.

Nadelen huis verkopen en terughuren

Deze constructie lijkt op het eerste oog alleen maar voordelen te bevatten. U blijft in uw huidige woning wonen, maar dan kosteloos en zonder zorgen over financiële kwesties, zoals het onderhoud. Deze voordelen wegen voor de meeste mensen op tegen de nadelen. Om alle voor- en nadelen van de verschillende constructies goed in kaart te hebben, kunt u altijd advies vragen aan deskundigen op dit gebied.

Wanneer de waarde van uw woning hoger wordt, heeft u bij de verkoop niet het maximale bedrag ontvangen. De economische toekomst is echter geen glazen bol, waardoor dit een risico voor zowel de kopende en de verkopende partij is. Daar staat tegenover dat het gratis wonen in uw woning ook een financieel voordeel met zich meebrengt. Ook indien de omstandigheden ernaar zijn dat deze verkoopmethode aantrekkelijk is, dan is het verkoopmoment minder van belang.