Wat betekent het als een huis onder bod is?

Vraag direct jouw bod aan

Je hebt de beslissing genomen om een huis te gaan kopen, een spannende fase breekt aan. Je kunt in deze fase geconfronteerd wordt met een hoop nieuwe termen waarbij je niet altijd op de hoogte bent van de betekenis. Eén van de termen die je regelmatig zult tegenkomen is “onder bod”. Maar wat betekent het nu precies wanneer een huis onder bod is?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het de makelaar is die beslist wanneer een huis het label “onder bod” krijgt. Sommige makelaars plaatsen een huis al onder bod bij het ontvangen van een eerste bod, terwijl andere makelaars dit pas doen wanneer er diverse biedingen over en weer zijn gegaan en partijen wellicht al spreken over de verkoopvoorwaarden. Indien een huis het label “onder bod” heeft, is het dus niet altijd op voorhand duidelijk in welke verkoopfase partijen zich bevinden. Over het algemeen kan er worden gezegd dat wanneer een huis onder bod staat, er een serieus geïnteresseerde koper is en dat de koper met de verkopende partij in onderhandeling is.

De verschillende verkoopfases

Het verkoopproces van een huis is onder te verdelen in vier verschillende fases.

Een huis onder bod betekent dus nog niet dat de woning verkocht is. Dit is pas het geval wanneer er tussen partijen een getekende koopovereenkomst is. Indien er in de koopovereenkomst een ontbindende voorwaarde is opgenomen, zoals het verkrijgen van een hypotheek, dan bevindt het verkoopproces zich in fase 3. Een ontbindende voorwaarde die wordt opgenomen in een koopovereenkomst is meestal het verkrijgen van een financiering. Wordt de hypotheekaanvraag van de koper goedgekeurd binnen de gestelde termijn, dan is de koopovereenkomst tot stand gekomen en is de woning verkocht.

Wat mag wel en wat mag niet wanneer een huis onder bod staat?

Zoals gezegd, een huis onder bod is nog niet verkocht. Wat kan en mag je als geïnteresseerde dan nog doen in deze fase? Wanneer je echt serieus geïnteresseerd bent in een huis dat onder bod is geplaatst, dan is het wellicht verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van alle regels en heeft ervaring met het aankopen van woningen en kan jou dan ook adviseren over de beste strategie.

Je doet er verstandig aan om eerst contact op te nemen met de verkoper om meer informatie te krijgen over in welke fase het verkoopproces zich precies bevindt. Wanneer een huis onder bod is geplaatst, is het namelijk nog mogelijk om een bezichtig in te plannen en zelfs een bod te doen. Houd daarbij uiteraard wel in je achterhoofd dat de onderhandelingen zich wellicht al in een vergevorderde bevinden. Maar in deze fase van het verkoopproces staat het de verkoper nog vrij om de lopende onderhandelingen af te breken en uiteindelijk op jouw voorstel in te gaan. Indien je echt geïnteresseerd bent, dan is het zeker de moeite waard om de verkoper een interessant bod te doen. De kans bestaat dat de verkoper beslist om toch met jou in gesprek te gaan.

Makelaar moet bod bespreken

De makelaar is namelijk verplicht jouw bod met de verkoper te bespreken, zelfs wanneer de onderhandelingen in een vergevorderd stadium zijn of er al een concept overeenkomst op tafel ligt. Het is aan de verkoper om te beslissen of hij dit bod in behandeling wilt nemen en dus de onderhandelingen met een andere partijen wilt openen of niet. De eerst geïnteresseerde koper waarmee de verkoper al in onderhandeling was, moet over dit nieuwe bod ingelicht worden door de makelaar. Daarbij mogen er geen inhoudelijke details worden verstrekt over de hoogte van het bod of andere voorwaarden. Het is niet de bedoeling dat partijen tegen elkaar uitgespeeld worden.

Voor de eerst geïnteresseerde koper is het uiteraard niet prettig om te horen dat er iemand anders in beeld is die wellicht zijn droomhuis voor zijn neus wegkaapt. In deze fase is het belangrijkste dat er duidelijk gecommuniceerd wordt met alle betrokken partijen. De makelaar kan de eerst geïnteresseerde ook de mogelijkheid geven om een nieuw bod te doen, om zo iedereen gelijke kansen te bieden. Het is uiteindelijk aan de verkopende partij om te beslissen wat er gebeurt.

Hoe groot is de kans dat je het huis krijgt?

Zoals aangegeven is een huis pas verkocht wanneer er een getekende koopovereenkomst ligt en de termijn van een eventuele ontbindende voorwaarden is verstreken. Tot dat moment maak je als geïnteresseerde dan ook zeker nog een kans. Alleen moet je er wel rekening mee houden dat wanneer een huis onder bod is, partijen waarschijnlijk al in een vergevorderd stadium zijn. Vaak hecht een verkoper hier ook waarde aan. Maar het loont altijd om een bod uit te brengen. Zo kan het uiteraard ook voorkomen dat de koper de financiering niet rond krijgt, of de koper jouw bod zo interessant vindt dat het onderhandelingsproces wordt afgebroken. Niet geschoten, is altijd mis!