OVB afkorting: Onder Voorbehoud (Verkocht), maar wat betekent dit precies?

Vraag direct jouw bod aan

De OVB afkorting staat voor: ‘Verkocht Onder Voorbehoud’. Maar wat betekent dit precies?

We gaan het er uitgebreid over hebben in deze blog. Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat de afkorting onder voorbehoud betekent.

OVB afkorting

De afkorting OVB staat dus voor ‘Verkocht Onder Voorbehoud’. Tijdens deze fase van het verkopen van je huis is er een reserveringsovereenkomst gemaakt.

Vaak wordt deze overeenkomst gebruikt om de potentiële koper te beschermen. De verkoper geeft aan de woning voor een bepaalde tijd niet aan een ander te verkopen. Deze periode wordt ook wel de reserveringsperiode genoemd.

Verkocht onder voorbehoud en de verkoper

Ook beschermt de reserveringsovereenkomst de rechten van de verkoper. Tijdens deze periode wordt er namelijk gekeken of de potentiële koper aan de koopvoorwaarden kan voldoen.

Wat is het voordeel van de status OVB?

De potentiële koper kan tijdens de status ‘verkocht onder voorbehoud’ zijn financiële verplichtingen overleggen met de leningverstrekker zonder zich druk te hoeven maken dat het huis plotseling verkocht wordt. Dit is voor beide partijen voordelig.

Zodra de potentiële koper het huis heeft ‘gereserveerd’ zal hij zijn hypotheek moeten veiligstellen. Dit kan even duren. Als de potentiële koper in het verleden al een hypotheek heeft vastgesteld dient hij deze aan te passen. Dit proces duurt ongeveer 5 tot 8 weken.

Ook wanneer dit zijn eerste hypotheek is heeft de leningverstrekker - meestal de bank - tijd nodig om een formeel hypotheekaanbod te kunnen realiseren. Ook dit duurt ongeveer 5 tot 8 weken.

De bank heeft namelijk tijd nodig om te kijken naar overige leningen, werkovereenkomsten, spaargeld en dergelijke. Wanneer de bank de hypotheekaanvraag heeft geaccepteerd verandert de status van de verkoop in: verkocht.

Volgens dit artikel van Funda duurt de periode tussen ‘verkocht onder voorbehoud’ en de status ‘verkocht’ gewoonlijk een paar maanden.

Mag de verkoper bezichtigingen inplannen tijdens de status OVB?

Ja, de (makelaar van de) verkoper mag bezichtigingen inplannen tijdens de status ‘verkocht onder voorbehoud’. Omdat de reserveringsperiode zo’n 5 tot 8 weken duurt is het verstandig om andere potentiële verkopers aan te trekken.

Het zou namelijk kunnen zijn dat de geïnteresseerde niet in staat is om aan de verwachtingen van de bank te kunnen voldoen. Wanneer dit het geval is kan de verkoper een beroep doen op een andere geïnteresseerde.

Wat is de bedenktijd tijdens ‘verkocht onder voorbehoud’?

De officiële bedenktijd - waar de koper een beroep op mag doen - duurt 3 dagen. Tijdens deze periode kan de koper kosteloos onder de koop uitkomen mocht hij dat willen.

Hoe serieus is de status OVB/onder voorbehoud verkocht?

9 van de 10 keer hebben we het over de definitieve verkoop van een woning. Het komt zelden voor dat een geïnteresseerde zich bedenkt of zijn financiën toch niet rond krijgt.

Waarom duurt de periode OVB/verkocht onder voorbehoud zo lang?

Dit komt omdat de regels met betrekking tot hypotheken zijn aangescherpt sinds het jaar 2011. Dankzij deze aanpassing duurt het gemiddeld 5 tot 8 weken voordat de financiering officieel rond is.

Mocht de potentiële koper in een financieel gunstige situatie verkeren, kan dit proces ook binnen een aantal dagen afgerond zijn. Bijvoorbeeld wanneer hij in het bezit is van een volledig afgelost huis dat meer waard is dan de woning die hij wil aanschaffen.

Een andere reden waarom de status ‘onder voorbehoud verkocht’ lang kan duren is het checken van de woning in kwestie. Naast het salaris en eigen vermogen kijkt de leningverstrekker ook naar de nieuwe woning. Deze dient voor de lening namelijk als onderpand van de hypotheek.

Kan de status ‘verkocht onder voorbehoud’ verlengd worden?

Ja, indien nodig kan de duur van het termijn, waarin de koper de financiering rond moet krijgen, verlengd worden. Let wel, het verlengen van deze periode moet goedgekeurd worden door de makelaar van de potentiële verkoper

Kun je bieden op een huis met de status ‘OVB’?

Nee, officieel gezien kun je niet bieden op een huis dat verkocht is onder voorbehoud.

Conclusie

De OVB afkorting staat voor ‘onder voorbehoud’ en is in het leven geroepen om de rechten van de verkoper en de potentiële koper te beschermen. Tijdens deze periode dient de koper zijn financiën rond te krijgen en checkt de leningverstrekker het onderpand van de hypotheek: het huis.

De voordelen van de status OVB:

  • De koper heeft in principe zijn huis verkocht maar mag tijdens deze periode nog bezichtigen organiseren
  • De verkoper hoeft niet bang te zijn dat het huis aan een ander wordt verkocht tijdens de periode dat hij zijn financiële zaken organiseert
  • De koper heeft - nadat de financiële zaken geregeld zijn - nog 3 dagen bedenktijd

Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende blog!

Veelgestelde vragen

Ovb' staat voor 'verkocht onder voorbehoud' . Dat betekent dat de woning verkocht is onder bepaalde voorwaarden. Meestal is een woning verkocht onder voorbehoud van financiering.